neděle 25. března 2012

BIO kosmetika: Dáte jí zelenou?

Stačí zběžný pohled do výkladu s drogerií a hned je vám jasné, jaký je trend dnešních dnů. Všude, kam se podíváte, narazíte na přírodní ingredience, na mýdla, krémy a gely přátelské k životnímu prostředí, na nálepky typu "all natural" a jiné indicie, směřující k vytlačení chemie z kosmetického průmyslu.
Kočka v pytliZdálo by se, že dnes už není nejmenší problém pořídit si celé zkrášlující sady spadající do vrásky kategorie přírodní kosmetiky. Háček je v tom, že ne vždy víte, co kupujete. Nenechte se zlákat obalem nebo vysokými cenami. Jen list ingrediencí na zadní straně výrobku vám napoví, nakolik přírodní ten který produkt je.
Podle planých evropských norem by takzvaná "organická" kosmetika měla obsahovat minimálně 70 procent přírodních látek jako například silice či bylinné výtažky. Když tato kritéria nejsou splněna, výrobci to maskují hraním se se slovíčkem "přírodní", rostlinkami na obalech a podobnými triky. To vše s cílem přesvědčit vás, že krém na ruce, který jste si koupili, je bez zbytečné chemie. Ale že extrakt z jojoby tvoří v krému sotva desetinu procenta, už vědět nemusíte.
Výhody a nevýhodyEkologicky přátelská kosmetika je vyráběna na bázi přírodních surovin, využívá méně oční krém umělých chemických přísad a je tedy i šetrnější k životnímu prostředí. Nebývá testována na zvířatech a je vhodná pro lidi s alergií na některou z běžně používaných kosmetických chemických přísad.
Negativem je nákladnější výrobní proces as tím spojená vyšší cena výrobku. Nahradit syntetické konzervační, emulgační zda aromatické přísady je časově i finanční náročné a navíc, ani přírodní látky nejsou nutně zárukou, že nepodráždí právě vaši pokožku. Tajemství pravé přírodní kosmetiky totiž není jen v použitých surovinách, ale i ve způsobu jejich zpracování.
Zářivější pokožkaJe velmi těžké vystopovat, zda za vaši zhoršenou kvalitu pleti může právě nevhodná a agresivní kosmetika, protože tu třeba uvážit tolik jiných faktorů (životospráva či prostředí, ve kterém se pohybujete). Na druhé straně - mnoha lidí při přechodu na přírodní kosmetiku uvádí zlepšení stavu pleti, což je snad nejlepší důkaz, že si vybrali kvalitní výrobek.
Pozor, za co platíte!Pokud chcete mít jistotu, že neplatíte jen za marketing, ale i za dobrý produkt, důvěřovat proti vráskám můžete nálepce BIO. Tuto skutečně nenajdete na každém druhém výrobku. Jde o kosmetiku vyrobenou z přísad kontrolovaného ekologického hospodářství, která musí splňovat normy Evropské unie. Nejčastěji se s ní setkáte v lékárnách, ale postupně se zabydluje už iv některých vybraných drogeriích.
A jaký je váš názor, dámy? Co si myslíte o ekologickém trendu v kosmetice? Důvěřujete bio produktem nebo jsou to pro vás jen zbytečně vyhozené peníze?

Žádné komentáře:

Okomentovat