neděle 25. března 2012

Podzimní pohroma: Suchá pokožka

Podzim a zima jsou pro pokožku enormní zátěží. Přechody z větrného prostředí do přehřátých klimatizovaných prostorů udělají své, takže i jinak vláčná, pružná kůže začíná nepěkně loupat a vysušovat.
Trápí vás suchá kůže?Suchou pokožku poznáte už na pohled a stejně i na dotek. Je velmi citlivá. Kvůli vrásky nerovnoměrnému prokrvení se na kůži viditelně střídají zarudlá místa s bledými, na jiných místech se zas kůže odlupuje.
V chladných měsících je tento problém mnohem výraznější, protože nižší vlhkost vzduchu vede ke ztrátě vlhkosti v zrohovatělé vrstvě pokožky. Právě ta slouží jako jakýsi "zeď", který by měl odrážet škodlivé vlivy prostředí, takže nedostatečná hydratace má pak za následek, že pokožka je méně odolná vůči škodlivinám.
Kosmetika - co ano a co neJe jasné, že pokožka s takovým popisem bude potřebovat mimořádně šetrný přístup při oční krém jejím každodenním ošetření. Především se zkuste vyvarovat základní a časté chybě - přehnané hygieně. Pokud se sprchujete i několikrát denně, bariéra pokožky se poškodí ještě více a vysušování se jen zhorší. Druhou chybou je používání nesprávné tělové kosmetiky.
Při koupi sprchového gelu či tělového mléka dbejte na to, aby byl výrobek určený speciálně na suchou a citlivou pokožku. Maximálně nevhodné jsou klasické alkalické mýdla, které narušují přirozené pH pokožky, čímž napomáhají jejímu vysoušení. Tabu jsou také přípravky s přídavkem alkoholu.
Aloe a vzácné olejeNaopak, to, co vaší suché pokožce prospěje, jsou relaxační olejové lázně. Když do vody proti vráskám přilijete pár kapek koupelového oleje, kůže bude o poznání vláčnější díky tenkému mastnému filmu na jejím povrchu.
Vynikající kosmetickou přísadou v boji proti suché pokožce je aloe vera, protože na sebe dokáže vázat vlhkost. Vybírejte si také kosmetiku s vyšším obsahem tuků, účinné jsou například gely a krémy s výtažkem avokádového nebo jojobového oleje. Zlepšení přináší také dětský olej, zvláště, když je vtírá po koupeli, kdy je pleť propustnější.
Nezapomínejte na obličej a vlasyPři vysoušení pokožky jsou nejvíce ohrožená místa odhaleno chladu, tedy pokožka obličeje a hlavy, dopřejte proto vysušeným vlasům alespoň jednou do týdne regenerační zábal ao pleť se postarejte krémy s hutnější konzistencí. Při extrémně vysušené pleti můžete přes den použít mastný noční krém.
Je důležité vědět, že pleť se nevysušuje jen zvenku, ale i zevnitř. K nejhorším vysoušečem patří alkohol, cigarety a nebezpečné nízkotučné diety. Zdravé tuky totiž pokožka nezbytně potřebuje pro normální fungování mazových žláz. Pokud vás trápí vysoušení kůže, zkuste do jídelníčku zařadit více ořechů, dýňová nebo dýňová semínka.
Náš tip: Když budete mít chvilku pro sebe, vyrobte si doma zkrášlující masku na suchou pleť. Uvidíte, jak se vám rozzáří obličej! A jak na to? Smíchejte 1 celé vajíčko, 1 lžičku medu, ½ lžičky olivového oleje a několik kapek růžové vody. Směs vymíchejte, natřete na obličej a nechte 20 minut působit, pak smyjte vlažnou vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat