pondělí 4. srpna 2014

10 rad pro dvacátnice: Takto se starejte o svou pleť

Naše pokožka si v každém věku vyžaduje jinou péči. Nejen, že byste na ni neměly aplikovat podobné přípravky, jaké budete používat o deset let později, ale byste se měli věnovat i té partě, která je již v té době ohrožena stárnutím. Připravili jsme proto pro vás seriál, díky kterému si budete moci lépe osvojit vaše návyky ohledně péče o zevnějšek v závislosti od vašeho věku. Začínáme dvacátnice, které první problémy pociťují po překročení pětadvacítky.


1. Nezanedbávat
První pravidlo je sice velmi jednoduché, ale přesto na něj až příliš často zapomínáme. Myslíme si, že v tomto věku se nám ještě mnoho chyb odpustí a doženeme to dražšími přípravky v pozdějším věku. Ledaže když nedáte vaší pokožce základ již nyní, pak se vám budou tyto neřesti dobíhat jen velmi těžko. Takže nezapomínat na čištění, vyživování, ošetřování a brzké řešení některých kožních problémů.

2. Myjte se dvakrát denně
V tomto věku bývá častým problémem akné. Naši večerní péči často řešíme tak, že použijeme jen odlíčovač a čistící pleťovou vodu. Vaše pokožka však potřebuje čistou vodu tak večer, tak ráno. Čili když necháte tyto přípravky působit alespoň hodinu, pak se ještě důkladně vymyjte a nechte pleť odpočinout. Díky tomu se uvolní i ucpané póry a kůže bude vypadat zdravěji.

3. Krém s minimálním SPF 15
Největším nepřítelem mládí je ostré slunce. Časté opalování, ale i pobyt na přímém slunci způsobí až příliš rychlé zestárnutí pokožky. A proto doporučují odborníci, abyste si již nyní každý den nanášely na obličej krém, který obsahuje i ochranný faktor v minimální hodnotě 15.

4. Kyselina salicylová
U přípravků s čistícími účinky se vyhýbejte těm, které se zakládají na olejové bázi. Po pubertě je vaše pleť ještě poměrně mastná a zřejmě většinu z vás trápí i akné. Takovou kosmetikou byste si váš problém pouze zhoršily. Používat by ji měli pouze ty z vás, které mají vysloveně extrémně suchou pleť. Ty zbylé hospodyňku by si měli pořídit čistící přípravek, který obsahuje kyselinu salicylovou. Pokožku zároveň dezinfikuje, zklidňuje a pomáhá odstranit zánět, který způsobuje tvorbu vyrážek.

5. Nejvíce investujte do očního krému
Je sice pravdou, že takto mladá pleť si ještě nevyžaduje mnoho kosmetických přípravků, ale přece jen byste měli používat i oční krém, díky kterému nebudete mít do budoucna vrásky kolem očí. Neváhejte do nich investovat nejvíce peněz a dbát na jejich každodenní nanášení. Kolem očí se vám nejrychleji vytvoří první vrásky as nimi se zároveň bojuje nejtěžší. Takže myslete na prevenci. Všimněte si i vaši mámu a babičky. Pokud mají výrazné vrásky i kolem úst, natírejte si krémy proti vráskám i do této oblasti, protože je s velkou pravděpodobností zdědíte i vy.

6. Vyhýbejte se laseru
Jediná výjimka patří problému s akné, jehož se neumíte zbavit jiným způsobem. V opačném případě má vaše pokožka ještě na kontakt s laserem čas. I jeho účinek není dlouhodobý. Takže si toto eso v rukávu nechte na později. Navíc je vaše pleť ještě velmi jemná a tak si ji můžete velmi snadno poškodit.

7. Chemický peeling
Po pětadvacítce je čas vyzkoušet něco nového, co pomůže pokožku lépe revitalizovat. Jednou ročně si dopřejte chemický peeling celého těla. Pomůže vám odstranit některé prohřešky z minulosti a navíc díky němu budou působit všechny ostatní kosmetické přípravky účinnější. V tomto věku po něm používejte zejména domácí masky z přírodních složek, které budou právě tehdy působit excelentně.

8. Kosmetika s retinolem
Velmi důležitým úkolem je dodat pleti potřebné vitamíny a dát jí tak dobrý základ pro to, aby později věděli lépe čelit případným problémům. Snadněji se tak bojuje i s vráskami a ochablost pokožky. Hlavním pomocníkem by pro vás měl být retinol. Hledejte kosmetiku s jeho součástí a uvidíte, jak se vám její kvalita po krátkém užívání zlepší.

9. Masírujte si krk a dekolt
Z času na čas je vhodné dopřát vaší pokožce masáž, která ji dobře prokrví a nastartuje k novým výzvám. Díky tomu také zvýšíte účinnost používaných krémů. Tou oblastí, která by vás měla nejvíce v tomto směru zajímat, je krk a dekolt. Vrásky z nich v budoucnu tak neodstraníte a proto myslete na takovou prevenci.

10. Peeling používejte jednou týdně
Dalším důležitým bodem je zbavit se pravidelně odumřelých buněk, které brání pokožce dýchat. Jednou týdně proto používejte peeling na celé tělo, ne jen na obličej. A snažte se střídat domácí výrobek s nějak koupenou kosmetikou.

Žádné komentáře:

Okomentovat