čtvrtek 9. ledna 2014

Neslaná dieta: Recept proti kilům?

Nepřítelem štíhlé postavy není jen nadměrné množství tuků, cukrů či mouky . Za bílou zradu na našich talířích musíme považovat i sůl, ačkoli známá pohádka nás přesvědčuje, že je nad zlato . Tak docela to však není pravda ...
Sůl je skutečně tím, co dodává chuť, jenže pravdou posledních let je krutý fakt, že její sypeme do hrnců příliš. Konzumujeme jídla přesolené , chuťové pohárky učíme stále větší dávce soli a tělo nutíme reagovat zhoršeným zdravím. Příliš mnoho soli váže v těle nadbytečnou vodu , nafukuje a zaobluje , čímž podporuje otoky končetin , z dlouhodobého hlediska můžeme hovořit o riziku zvýšeného krevního tlaku a hrozby kardiovaskulárních či mozkových příhod . I vás tyto prognózy děsí ? Nejste jediní .
Pomůže neslaná dieta ?
Řešením , a to nejen v případě , že již máte ozývající se zdravotní problémy, je snížení množství soli v jídle . Ve světě diet dokonce můžete objevit tzv. . neslanou dietu , tedy stravování bez špetky tohoto (nejen) pohádkového pokladu. Dá se však na ni zcela spolehnout ? Vašemu krevnímu tlaku , srdci a chuťovým pohárkům to pouze prospěje, ale pokud čekáte rapidně zeštíhlení , dejme hned věci na pravou míru . Při hubnutí se doporučuje snížit přijímané množství soli ne z důvodu , že byste následně lépe pálili tuky, ale kvůli vodě, kterou sodík v našem těle zadržuje . Stravování bez soli tedy nefunguje jako redukční dieta , ale jako ozdravení svého životního stylu a jako odbourávač kilo, které vám na váze přidává zmiňovaná zadržena voda .

Neslanou dietu můžete považovat za dobrý start před startem na racionálnější stravování, protože je krokem vpřed , jak pro sebe něco pozitivního udělat. Pokud už teď kroutíte hlavou , že bez solení věru nevydržíte , snažte se alespoň udržet její denní dávku v doporučených množstvích. Konkrétně je to jedna čajová lžička, tedy si pět gramů , ale nezapomínejte ani na fakt, že mnoho potravin a nápojů , které běžně konzumujeme v sobě již sůl skrývají . Hotová jídla z cizí kuchyně , masné výrobky , konzervy či zavařeniny , sýry i pečivo jsou samy o sobě slané a často jejich kombinace naplní denní dávku . Sůl navíc je tak už jen překračováním doporučení.
Raději tu mořskou ?
Možná jste již slyšeli , že mořská sůl je zdravější než ta kuchyňská , do které je přidáván jód . Nenechte se však oklamat . Získávání, postupy i výroba těchto solí zaručuje stejný obsah minerálních látek a také stejnou slanost, přičemž rozdílem je jen jejich výsledný tvar . Krystalky mořské soli jsou rychlejší rozpustné než kostky té kuchyňské , ale ve výsledku poskytnou totéž. Pokud je budete konzumovat příliš, uškodíte tělu i své postavě , ať už jde o sůl kuchyňskou nebo mořskou .

Žádné komentáře:

Okomentovat