středa 24. června 2015

Většina těhulek s napětím čeká, že ...

Když poprvé pocítíte pohyby miminka ve svém bříšku, těhotenství jakoby nabylo zcela nový rozměr. Najednou si více začnete uvědomovat, že ve vašem bříšku opravdu roste nový život, který se vám "promlouvá" prostřednictvím "kopanců".

A kdy tedy možná čekat tuto významnou těhotenskou událost?
Ve většině případů začnou budoucí maminky pociťovat první pohyby miminka zhruba kolem 20. týdne těhotenství, většinou v rozmezí od 17. do 22. týdne. Ženy, které již rodily nebo jsou dětská postel štíhlejší postavy, mohou pohyby miminka pociťovat dříve než prvorodičky nebo ženy s vyšší hmotností.

To, že ucítíte první pohyby svého miminka v bříšku však neznamená, že jsou to zároveň jeho první pohyby. Děťátko se ve vás totiž pohybuje již mnohem postele s úložným prostorem dříve, ale kvůli jeho malým rozměrům si tyto pohyby neuvědomujete. Později je již miminko větší, takže jeho "kotrmelce" jsou citelné i pro maminku. Většina těhulek s napětím čeká, kdy dá miminko o sobě vědět dětská postel prostřednictvím prvních pohybů.
Jak to rozpoznat?
Pokud se ptáte, jak rozeznáte první pohyby svého drobečka, univerzální odpověď asi nedostanete. Každá žena to vnímá trochu jinak a často si pohyby miminka lze zmýlit s činností střev, škroukáním v žaludku a podobně.


První pohyby miminka v bříšku jsou dětské postele popisovány různé - například jako jemný dotek motýlích křídel, žblnkot či bublinkovanie. Zpočátku nečekejte žádné kopance, ty přijdou až v pozdějším stádiu těhotenství a nebudou již zřejmě takové příjemné jako ty první jemné pohyby vašeho drobečka.
Ke konci těhotenství už budete pohyby miminka nejen cítit, ale také vidět - bříško se vám bude různé vydouvat a někdy mohou být kopance dokonce bolestivé.

Kdy to už přijde?
Většina těhulek s napětím čeká, kdy dá miminko o sobě vědět prostřednictvím prvních dětské postele pohybů. Pokud jste již těhotná více než 20 týdnů a stále nic necítíte, možná začnete mít obavy a pochybnosti.
Ve dvacátém týdnu se však také dělá tzv. velký ultrazvuk, při kterém lékař zjistí, zda je vše v pořádku. Pokud se tedy potvrdí, že vaše děťátko je zdravé a těhotenství probíhá bez problémů, nemusíte mít starosti. Pohyby děťátka určitě brzy pocítíte.

Jakmile začnete s jistotou pociťovat, že miminko se ve vás "drolí", je důležité jeho pohyby sledovat. Většina miminek má určitý harmonogram, kdy jsou aktivnější a kdy odpočívají.

Zatímco pohyby miminka pociťujete, je to v dětská postel se zábranou pořádku. Pokud byste však zpozorovali, že se váš drobeček už dlouho "neozval" (déle než má ve zvyku), případně pociťujete i nějaké další potíže, raději se vyberte do nemocnice. Déle než obvykle trvající nízká nebo žádná pohybová aktivita miminka by totiž mohla signalizovat vážné problémy.

Žádné komentáře:

Okomentovat